Ананиев със заповед, ще лекуват COVID-19 с още 2 препарата

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием в болница
14 май 2020 18:16, Красимир Ангелов
26
Ананиев със заповед, ще лекуват COVID-19 с още 2 препарата
Снимка: БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която разрешава лечението на пациенти с COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ с лекарствените продукти Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg и Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg, съобщиха от здравното министерство.

За целта трябва да бъдат спазвани насоките с терапевтични алгоритми, изготвени от създадения със заповед на министър-председателя Медицински съвет. Трябва да бъдат спазвани и препоръките на Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата
Лечението със съответните лекарствени продукти се разрешава за срока на действие на извънредната епидемична обстановка, отчитат от здравното министерство.

Отново от там уточняват, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения.
 
Повод за становището са множество запитвания за въведени изисквания от страна на лечебни заведения за наличие на отрицателен PCR тест за COVID-19, заплатен от пациента, като изрично условие за прием в болница.

В тази връзка от Министерството на здравеопазването информират, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения.

Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна.

Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.

Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.

Обръщаме внимание, че към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев ли е писал това??
18
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Докторе, защо ме накарахте да си изплезя езика, а даже не го погледнахте? Просто за да напиша рецептата на тишина.
17
1
 
1
 
! Отговори
Миле преди 3 години
Сулфата има много странични ефекти неприятни разбира се има същото със фосфат и е що годе ок. Ама сигурно по -скъпо...
16
1
 
7
 
! Отговори
Алистър преди 3 години
"Трябва да бъдат спазвани и препоръките на Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата." Значи да спазвам препоръките на СЗО, дето се тресе от корупция и скандали... дето основен спонсор е Б.Гейтс ? Еми нашия здравен министър си няма глава на раменете милото. Да го връщаме към епохата на неандерталците
15
1
 
1
 
! Отговори
Ананиев преди 3 години
Тебе кой ще те лекува бе... с тази форма на ***.
14
1
 
5
 
! Отговори
Дулитъл преди 3 години
да го пробва върху себе си
13
4
 
3
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
Най-евтиният и с най-много странични действия препарат, препоръчван по едно време от СЗО за лечение на коронавирус. В много нормални държави обаче започнаха да го забраняват. Ние пък тепърва го въвеждаме.Основният му проблем е, че е кародиотоксичен, а повечето с коронавирус обаче са със сърдечни заболявания и това лекарство им е противопоказно.Отново се напънала планината и пак родила мишка.
12
3
 
3
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Нещо не разбирам, досега няма открито лечение за вируса, а ние вече го лекуваме с още 2 лекарства.Да живее българския гений
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ***, *** - КОЙ лекува вирус с антибиотик?90% от пишещите тук НАСТОЯВАТ да бъдат лекувани с антибиотици и са убедени, че това е единственото им спасение. Вече беше водена такава дискусия, доводи не се приемаха, желанието да ги има превалираше.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До никойМоже ли "никой" да се самоопределя като "свободен човек"? Не за мен, за един приятел питам. Аз си знам.Когато твое поведение, намерения, действия, и дори мисли, създават риск за обществото, то се намесва отговорно овластено лице, което чрез заповеди казва как да се процедира.Ако хората бяха на 100% разумни и не бяха нагли по своята същност, то нямаше да има изобщо нужда от министри, управление на държава и всичко такова.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментиращите, преекспонирате темата. Всеки един хуманен препарат, който е определен като лекарствено средство, се разрешава за употреба със заповед на МЗ. Получава разрешително за употреба при описани определени условия. В случая, по предложение на Медицинския съвет, министърът издава заповед за ползването на две лекарствени средства, като описва условията на употребата им и срока на възможността за ползването им.Това го има за всяко лекарство и не виждам какво толкова обсъждате?
8
4
 
2
 
! Отговори
никой преди 3 години
Ананиев,с деменция ли си или си измисляш такава?!Срам нямаш ли,сван,страх...за акъл всички разбрахме че ти липсва,кой си ти че да забравяваш на свободни хора да живеят нормално,какъв си ти?!Н сериозно си се взел,стой си в къщи пред телевизора с бутилката и треперещата ръка с бъстун....амо имаш и малко достойство 9в което се съмнявам),ще си подадеш оставката ВЕДНАГА,на България и трябва нормалки и здравомислещи хора,не мумии.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ НАШИЯТ УМЕН И СМЕЛ ВОЖД И УЧИТЕЛ, НАШИЯТ МЪДЪР НАСТАВНИК И ГРИЖОВЕН ВОДАЧ БОЙКО БОРИСОВ! САМО ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА ДАЛНОВИДНИЯ ГЕНЕРЕЛ БОРИСОВ МОЖЕМ ДА ВЪРВИМ НАПРЕД И НАГОРЕ!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
счетоводката да си направи скенер на главата
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неосигурените ще се лекуват ли бесплатно или ще се оставят да сеят зараза сред другите.
4
0
 
4
 
! Отговори
Пионерче преди 3 години
До Активист на БСППравилно Комунистите само изтребление им е главата.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доживяхме - пенсиониран счетоводител със старческа деменция, да предписва лекарства за (уж) смъртоносен вирус! В България всичко е възможно - чувствам се в лудница на открито, честно!
2
1
 
11
 
! Отговори
Онаниев Кирчо преди 3 години
Може и със ''Купроцин''.
1
2
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Че ни изтребят да бера лайката герберска!